Μέσα στον Μάρτιο η μετάβαση σε ένα σύστημα υγείας όπου δεν θα κυριαρχεί ο κορωνοϊός – Πορεία ύφεσης της πανδημίας τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2022 «βλέπουν» οι ειδικοί – Τι αλλάζει με τους τουρίστες
Αναλόγως δρομολογείται και η επάνοδος στην κανονικότητα για τους τουρίστες. Από τις 15 Μαρτίου καταργείται η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από τους επισκέπτες όλων των χωρών για την είσοδό τους στην Ελλάδα και τίθενται σε ισχύ επικαροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά λεωφορεία και καταλύματα.
Αλλαγές αναμένονται και στους διαγνωστικούς ελέγχους (testing) των πολιτών. Ειδικότερα, ο διαγνωστικός έλεγχος κορωνοϊού θα περιοριστεί σε όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid-19 και στις ευπαθείς ομάδες. Δεν θα είναι πλέον εκτεταμένος σε ασυμπτωματικούς πολίτες, όπως γίνεται τον τελευταίο ένα χρόνο, μέσω των rapid test και της δωρεάν διάθεσης self test. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να βαδίσει σύντομα και η Ελλάδα στην πεπατημένη της Ευρώπης όπου δεν θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους -έχει αποκλειστεί κάθε συζήτηση για άρση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους.
Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax όπως και εκείνο που αναμένεται τον ερχόμενο μήνα, των Sanofi – GlaxoSmithKlein, εμπλουτίζουν την εμβολιαστική φαρέτρα, ωστόσο η εμβολιαστική περίοδος τείνει να ολοκληρωθεί, εφόσον έχει καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό πια ο πληθυσμός έναντι του κορωνοϊού και η ζήτηση είναι ευλόγως μειωμένη. Η χώρα έφτασε τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού τόσο αναφορικά με την πρώτη δόση (74,9%) όσο και με τους ολοκληρωμένους (71,7%).
Την ίδια στιγμή παραμένουν ανεμβολίαστοι και απροστάτευτοι απέναντι στον ιό και τη λοίμωξη covid 317.962 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι πλέον είναι αντιμέτωποι με το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε για την παράβαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τους τον Ιανουάριο. Το πρόστιμο του Ιανουαρίου ήταν 50 ευρώ (μειωμένο διότι ο νόμος ίσχυε από τις 16 Ιανουαρίου). Στο μέσο Μαρτίου εφόσον παραμένουν ανεμβολίαστοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 100 ευρώ που είναι το πρόστιμο του Φεβρουαρίου.
Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν έως και χθες περίπου 2.800 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με τον αριθμό των νέων εισαγωγών να ακολουθεί φθίνουσα πορεία κάτω από 300 την ημέρα. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 752 ασθενείς, εκ των οποίων λιγότεροι από 400 διασωληνωμένοι. Οι συγκεκριμένοι επιδημιολογικοί δείκτες επιτρέπουν να υλοποιηθεί το σχέδιο αποκλιμάκωσης των κλινών covid στο ΕΣΥ. Η 15η Μαρτίου έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Υγείας ως η απαρχή της επιστροφής στο ΕΣΥ όλων των ασθενών που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για σοβαρά αλλά μη επείγοντα περιστατικά -τα απολύτως επείγοντα εξυπηρετούνταν ούτως ή αλλως στα νοσοκομεία.
Κάθε αποδέσμευση κλινών covid και παραχώρηση για περιστατικά γενικής φύσεως θα οδηγεί σε επιστροφή και του προσωπικού στην προτέρα θέση του, στις ειδικές και γενικές κλινικές από όπου μετακινήθηκε για τις ανάγκες της επιδημίας. Στη συνέχεια και με βάση πάντα τις ανάγκες των ασθενών λόγω κορωνοϊού θα διακοπούν οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει κλίνες covid.
Αυτό που παραμένει ακόμη αχαρτογράφητο είναι η επιστροφή στο ΕΣΥ για όσους βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού τους – πρόκειται για 442 γιατρούς, 1.928 νοσηλευτές, 542 διοικητικό προσωπικό και 780 λοιπό παραϊατρικό προσωπικό. Κατά πληροφορίες, συζητείται είτε να δοθεί παράταση στην αναστολή εργασίας έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είτε το προσωπικό αυτό θα απομακρυνθεί οριστικά από το ΕΣΥ, που αποτελεί και εισήγηση του υπουργού Υγείας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος Μαρτίου από την κυβέρνηση.